PeoplePower te Veenendaal

HET BEGIN

De opdrachtgever wilde graag een pand dat klaar is voor de toekomst. Een comfortabel kantoor zonder gasaansluiting.Een pand dat optimaal ingedeeld moest worden, waarbij zoveel mogelijk vloeroppervlak nuttig gebruikt wordt voor kantoor gebruik. De installaties moesten hierbij optimaal gemonitord kunnen worden, zodat het energiezuinige karakter van het pand inzichtelijk gemaakt kon worden. Tevens moest de mogelijkheid om een verdieping te kunnen verhuren in de toekomst terugkomen in het ontwerp van de klimaatinstallatie.

DE UITDAGINGEN

Bouwkundig was er geen technische ruimte in het pand opgenomen. Alle installaties moesten op het dak of boven het systeemplafond gemonteerd worden. Door het ontbreken van een gas aansluiting moest het ontwerp all-electric zijn. Om goed voorbereid te zijn voor de toekomstige BENG (Bijna EnergieNeutraal Gebouw) regelgeving is het pand voorzien van energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen, zelf sluitende zonwering, aanwezigheidsmelders in de kantoren en LED-verlichting. Het klimaatsysteem moest hierop aansluiten.

DE OPLOSSINGEN

Voor de verse lucht voorziening is gekozen voor een compacte Daikin LBK voor buitenopstelling. Door de compacte afmetingen was er meer ruimte beschikbaar voor de zonnepanelen. De vloerverwarming is middels een hydrobox aangesloten op het VRV heat recovery systeem, zodat er geen gasaansluiting nodig was voor de verwarming. Door toepassing van warmteterugwinning middels een warmtewiel in de LBK, en warmteterugwinning in het heat recovery systeem, wordt het energiegebruik sterk verminderd. Een hoog comfort kon aangeboden worden door elke ruimte onafhankelijk van elkaar te laten regelen. Middels de Daikin I Touch Manager worden alle componenten op elkaar afgestemd. Het energiegebruik voor de tweede verdieping (die nog te huur staat) kan middels de I Touch Manager separaat inzichtelijk gemaakt worden, zodat de huurder een eerlijke factuur voor het klimaat krijgt.

WAAROM DAIKIN?

Doordat Daikin het gehele pakket kan leveren is alles goed op elkaar afgestemd en kan alles middels de Daikin I Touch Manager goed geregeld en gemonitord worden. De compacte afmetingen van de apparatuur en de lage geluidsniveau's maken het mogelijk om de installaties weg te werken in de verlaagde plafonds en op de beperkte ruimte op het platte dak. DUURZAAMHEID Er wordt warmte terugwinning toegepast in de LBK middels een warmtewiel en in het klimaatsysteem door het heat recovery VRV systeem. De uitblaas van de LBK wordt via de VRV buitendelen uitgeblazen zodat ook hier indirect warmte wordt terug gewonnen. De combinatie van het energiezuinige klimaatsysteem (dat voldoet aan de eisen van de Energie Investerings Aftrek ) met de zonnepanelen, de automatische zonneschermen en de aanwezigheids sensoren in de kantoren maken dit pand zeer energiezuinig. Door het ontbreken van de gasaansluiting loopt het pand vooruit op de komende energietransitie en de BENG regelgeving waaraan kantoren vanaf 2020 moeten voldoen. Hierdoor blijft er meer ruimte over voor de zonnepanelen.

HET RESULTAAT

Het eindresultaat is een zeer comfortabel kantoorpand met lage energiekosten. Middels de uitgebreide regeling kan het volledige systeem geregeld en gemonitord worden, zowel in het kantoor, als van afstand. In het pand is een totaalconcept van Daikin gemonteerd bestaande uit:

- Daikin VRV heat recovery systeem

- Daikin hydrobox t.b.v. vloerverwarming

- Daikin LBK, voorzien van een DX condensing unit voor energiezuinig koelen en verwarmen

- Daikin split systeem voor het koelen van de server ruimtes

- Daikin I Touch Manager

© Van Kempen Airco-Centre - Disclaimer - Privacy statement - Sitemap